Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Η «διαδρομή» του νυφικού μέσα στο χρόνο



Πριν φτάσουμε στο λευκό -σήμα κατατεθέν- νυφικό, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, το τόσο ιδιαίτερο αυτό ρούχο, γνώρισε πολλές παραλλαγές ανάλογα με τον τόπο και το χρόνο!

Η παράδοση του κλασικού λευκού νυφικού με το πέπλο ξεκινάει από τον 19ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια της μεσαιωνικής περιόδου και κάτω από την επιρροή της καθολικής εκκλησίας, το πέπλο της νύφης γίνεται λευκό, σύμβολο της αγνότητάς της. Επίσης, οι νύφες, κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου, επηρεασμένες από τη χριστιανική παράδοση, επιλέγουν να φορέσουν μακριά πέπλα σε αποχρώσεις του πορτοκαλί και του κόκκινου χρώματος, καλύπτοντας όλο τους το σώμα.








Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρεται και σε ένα ποίημα του 15ου αιώνα, ότι το κάθε χρώμα του πέπλου ήταν πολύ σημαντικό γιατί συμβόλιζε και κάτι διαφορετικό: το μπλε συμβόλιζε την αληθινή αγάπη, το κίτρινο σήμαινε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά μεταξύ της νύφης και του γαμπρού, το ροζ θεωρούνταν σύμβολο σεμνότητας, το πράσινο συμβόλιζε την απροθυμία της νύφης, το κόκκινο ότι η νύφη προτιμούσε να πεθάνει και το μαύρο ότι επιθυμούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω. Και το λευκό; Επιλέγοντας το χρώμα αυτό, σήμαινε ότι η νύφη ήταν ικανοποιημένη με την επιλογή του συντρόφου της.



Η επιλογή του λευκού πέπλου έγινε παράδοση, μόλις στα τέλη του 17ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου που ήταν ο Ναπολέων στο θρόνο, το 1804, παρατηρήθηκε μία επανάσταση στη μόδα. Τα νυφικά με αυτοκρατορικό στιλ έκαναν την εμφάνισή τους. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, η μόδα του λευκού νυφικού και πέπλου άρχισε να διαχέεται όλο και περισσότερο και να γίνεται τελικά παράδοση, φτάνοντας έτσι τον 19ο αιώνα να αποτελεί πλέον κομμάτι της γαμήλιας μόδας.




Η βιομηχανική επανάσταση άλλαξε τον κόσμο αλλά και την παράδοση στα νυφικά. Κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα, η «φιγούρα» της νύφης άλλαξε πολλές φορές, ενώ η ποικιλία των υφασμάτων μεγάλωνε όλο και περισσότερο. Το μετάξι και το βαμβάκι είχαν μεγάλη επιτυχία και χρησιμοποιήθηκαν ιδιαίτερα στην κατασκευή των νυφικών. Τα αξεσουάρ με λουλούδια και άλλα διακοσμητικά στοιχεία, έκαναν την εμφάνισή τους και προσέδωσαν διαφορετικό στιλ στα μέχρι τότε σχέδια νυφικών. Το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, παρατηρείται να κυριαρχεί το «εβραϊκό» στιλ, με το διαφανές πέπλο να πέφτει στο πρόσωπο της νύφης. Σιγά-σιγά και όσο εξελισσόταν η μόδα σε αυτόν τον τομέα, άρχισαν να εκδίδονται και περιοδικά που ασχολούνταν με τη «γαμήλια» μόδα. Τότε ήταν που στην παλέτα των χρωμάτων για το νυφικό, προστέθηκαν και άλλα χρώματα, όπως είναι το ροζ, το θαλασσί και το ιβουάρ. Πέρα από τον «χρωματισμό» των νυφικών, παρατηρείται κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου και η εμφάνιση πιο κοντών νυφικών και πέπλων τα οποία προτιμήθηκαν από νύφες πιο μοντέρνες που ήθελαν να ξεφύγουν από τις παραδοσιακές γραμμές.


Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, τα «παστέλ» χρώματα άρχισαν να κυριαρχούν και να προτιμώνται από πολλές σύγχρονες νύφες. Νέα πρωτότυπα σχέδια έκαναν την εμφάνισή τους όχι μόνο στα νυφικά αλλά και στα πέπλα.


Όπως και να έχει, η μόδα των νυφικών εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο, δίνοντας νέες ιδέες και προσθέτοντας νέα χρώματα και πρωτοτυπία στο πιο σημαντικό γεγονός στη ζωή ενός ζευγαριού.






Τα Νυφικά είναι του Οίκου Μόδας και Νυφικών, 
LOUIS XIV
Κανάρη 20 & Πολυμέρη
38222 Βόλος


louisxiv.greece@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου