Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Το Aλφάβητο των Βίκινγκς

Ρούνοι ή Ρούνες, ανάλογα με τον συγγραφέα, είναι το αλφάβητο των βορείων λαών, των τευτονικών λαών και κατά πολλούς, αυτό των Βίκινγκς.


Η ίδια η λέξη, Ρούνος, προέρχεται από το «ρου»που σημαίνει «μυστικό», ή «ψίθυρος». Η παράδοση της γνώσης ήταν προφορική και μετεδίδετο από ιερέα σε ιερέα της εποχής. Η χρήση των συμβόλων, βοηθούσε στην απομνημόνευση της σοφίας αυτής. 
Μετά των εκχριστιανισμό των βορείων λαών, ορισμένοι καλόγεροι πήραν την ρουνική γραφή και την μετέτρεψαν σε αλφάβητο, παραβλέποντας εσκεμμένα την μυστική ερμηνεία των ρούνων. Αυτό συνέβη περίπου τον 11ο αιώνα μ.Χ. Κάποια ποιήματα και γραπτά εκείνης της εποχής, μας προσφέρουν στοιχεία της σοφίας των βορείων λαών της Ευρώπης, αλλά δυστυχώς όχι όλα τα μυστικά. 
Μέσα στα διάφορα έπη, διαπιστώνουμε τη μεγάλη δύναμη των ρούνων και την πίστη των τευτονικών λαών. Παρά τους διωγμούς και την σκληρότητα απέναντι σε κάθε παλιά γνώση, ο λαός της υπαίθρου δεν έπαψε να συντηρεί όσα απέμειναν και να τα ασκεί κρυφά, σαν τελετουργίες. Η παγανιστική παράδοση, λοιπόν, διατηρήθηκε και έφθασε μέχρι τις μέρες μας. 



Η τελευταία χώρα που διατηρούσε φανερά την χρήση των ρούνων, ήταν η Ισλανδία, όπου και απαγορεύτηκε το 1639. Όμως, αν και είχαν τον φόβο του χριστιανικού ιερατείου, καθώς η ρουνική παράδοση δεν είχε οργανωμένη θρησκεία, παρά μόνον σαμάνους, κρυφά συνέχισε να μεταδίδει τη γνώση αυτή. 
Οι ρούνοι άρχισαν να έρχονται στο προσκήνιο από γερμανούς αποκρυφιστές και τα τελευταία χρόνια παίρνουν την θέση που τους αξίζει. Από το 1973, στην Ισλανδία, τελευταίο προπύργιο του καιρού των διώξεων από τους χριστιανούς ιερείς, η βόρεια θρησκεία είναι αναγνωρισμένη και ισότιμη με τη χριστιανική. Οι οπαδοί της συνεχώς πληθαίνουν.




Το ρουνικό αλφάβητο ονομάζεται «Φούθαρκ», από την ονομασία των πρώτων γραμμάτων του. Υπάρχουν τρία είδη: το αρχαίο, το γερμανικό και το αγγλοσαξονικό. Όπως είναι κατανοητό, το αρχαίο είναι η βάση για τα δύο επόμενα. Αποτελείται από 24 γράμματα ή σύμβολα. Το γερμανικό έχει 22 σύμβολα και το αγγλοσαξονικό 33. Δεν είναι προεκτάσεις ή μειώσεις γραμμάτων, αλλά ανάγκες φωνητικές των λαών που το χρησιμοποιούσαν. Αλλά, είναι γνωστό, πως και στις δύο νεώτερες εκδοχές, οι σαμάνοι στις τελετουργίες χρησιμοποιούσαν το αρχαίο. 


Κάθε Ρούνος έχει το όνομα ενός ζώου, αντικειμένου, φυσικού φαινομένου ή ακόμα και Θεού. Είναι η αλληγορία μίας βασικής συμπαντικής δύναμης. Οι συμβολισμοί που την ακολουθούν, συνδυάζονται με το μήνυμα που μεταφέρει ο Ρούνος. Αν και υπάρχουν έτοιμα πακέτα με ρούνους, είτε σε χαρτί, είτε σε ξύλο, συνίσταται, να προσπαθήσει ο καθένας να κατασκευάσει το δικό του σετ. Μπορεί να κόψει τεμάχια από ένα κλαδί, ή να βρει βότσαλα της θάλασσας και να ζωγραφίσει επάνω τα σύμβολα. Σίγουρα, η προσωπική επαφή με το σετ είναι πιο ισχυρή. Στα διάφορα εγχειρίδια, υπάρχουν απλοί και σύνθετοι τρόποι για το ρίξιμο των Ρούνων. 


Σε βιβλία, το οποία διαθέτουν πλούσιο υλικό, υπάρχουν τα γενικά χαρακτηριστικά των ρούνων, η γενική ερμηνεία, η προσωπική, η οικονομική και η ερμηνεία στην υγεία.


Λίλιαν Σίμου
πηγή: 

rc-cafe.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου