Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Ελληνική Πρωτοβουλία Δράσης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ



H Νόσος Alzheimer είναι παθογενετικά μια πρωτεϊνοπάθεια, δηλαδή μία κατάσταση όπου πρωτεΐνες συσσωρεύονται παθολογικά εντός και εκτός των νευρικών κυττάρων του εγκέφαλου των ασθενών και τα καταστρέφουν. Η διαδικασία αυτή της υπερπαραγωγής των δύο αυτών πρωτεϊνών και η επακόλουθη εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων διαρκεί περίπου 20 χρόνια και η κλινική εκδήλωση της Ανοιας είναι το τελικό στάδιό της.

Πρόσφατες μεγάλες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι ο έλεγχος των αγγειακών παραγόντων κινδύνου (αρτηριακή υπέρταση, χοληστερίνη, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, κάπνισμα), η συστηματική σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και Ω3 λιπαρά οξέα, συντελούν σημαντικά στην πρόληψη της άνοιας. Οι τακτικές αυτές όμως, πρέπει να εφαρμόζονται από τη μέση ηλικία, πριν αρχίσει η νευροεκφυλιστική διαδικασία στον εγκέφαλο.

Το κόστος φροντίδας του αυξανόμενου αριθμού των ανοϊκών ασθενών στο μέλλον απειλεί να χρεοκοπήσει τα εθνικά συστήματα υγείας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 22/7/2009 προτάσεις για την αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer και της Aνοιας γενικότερα.

Oι ευρωπαϊκές χώρες καλούνται να συνενώσουν τους πόρους τους και να συντονίσουν τις ερευνητικές δράσεις από κοινού. Είναι η πρώτη πρωτοβουλία κοινού προγραμματισμού για τον συντονισμό της έρευνας με αντικείμενο τις Aνοιες και άλλα νευροεκφυλιστικά νοσήματα.

Στην Ευρώπη, οι πάσχοντες από νόσο Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας είναι σήμερα 7,3 εκατομμύρια και στην Ελλάδα 160.000. Οι αριθμοί αυτοί προβλέπεται να διπλασιαστούν τα επόμενα 20 έτη. Παγκοσμίως οι ανοϊκοί ασθενείς αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Ο προγραμματισμός, οι επενδύσεις και η συνεργασία στο συγκεκριμένο τομέα σήμερα είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για την επιστημονική έρευνα και τον έλεγχο του κοινωνικού κόστους των ασθενειών αυτών, όσο και για την προσφορά ελπίδας, αξιοπρέπειας και ποιότητας ζωής στα εκατομμύρια των πασχόντων και στις οικογένειές τους.

Λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης και της μείωσης της αναλογίας εργαζομένων/συνταξιούχων αυξάνεται δραματικά η κοινωνική και οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγονται τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα του εγκεφάλου.

Το 2005, το συνολικό κόστος της άμεσης και άτυπης περίθαλψης ασθενών με νόσο Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας στην Ευρώπη υπολογιζόταν σε 130 δισ. ευρώ (21.000 ευρώ ανά ασθενή), ενώ το 56% των δαπανών αυτών αναλογεί στην άτυπη περίθαλψη, εφόσον η πλειονότητα των ασθενών λαμβάνει φροντίδα στο σπίτι.

Ενθαρρυντικά είναι τα τελευταία νέα από τη μάχη της επιστήμης ενάντια στη Νόσο Alzheimer. Νέα φάρμακα επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, ενώ καθοριστικός είναι ο ρόλος της πρόληψης που πρέπει να ξεκινά από τη μέση ηλικία.

Τα παραπάνω ανέφεραν μεταξύ άλλων η Δρ Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθήνας, διευθύντρια Ιατρείου Μνήμης στο Νοσοκομείο Υγεία, και η Μάγδα Τσολάκη, καθηγήτρια Νευρολογίας στο Α.Π.Θ., πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε με αφορμή την 21η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer.

Όπως ανέφερε η κυρία Σακκά: «σήμερα υπάρχει συμπτωματική θεραπεία της Νόσου Alzheimer. Τα φάρμακα που ονομάζονται Αναστολείς Χολινεστερασών επιβραδύνουν την εξέλιξη της Νόσου, ιδίως εάν χορηγηθούν στα αρχικά στάδια και εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους».

Πάνω από 100 νέα φάρμακα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε στάδιο κλινικών δοκιμών. Μεταξύ αυτών η Λατρεπιρδίνη (Dimebon) που βελτιώνει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων των εγκεφαλικών νευρώνων, φαίνεται να είναι ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο, το οποίο θα κυκλοφορήσει τα επόμενα δύο χρόνια. Τα αποτελέσματα του πολυσυζητημένου εμβολίου κατά του β-αμυλοειδούς, θα ανακοινωθούν μετά το 2011.

Οι επιστημονικές ανακαλύψεις δεν γίνονται εν μια νυκτί. Η ριζική θεραπεία της νόσου Alzheimer θα είναι αποτέλεσμα συντονισμένωνερευνητικών προσπαθειών πολλών ομάδων επιστημόνων και από πολλά μέρη του κόσμου. Εν τω μεταξύ οι προσπάθειες των επαγγελματιών υγείας επικεντρώνονται στη εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους.

Η κυρία Σακκά επισήμανε ότι «στην Ελλάδα υπάρχει τραγική έλλειψη δομών και υπηρεσιών για ανοϊκούς ασθενείς που χρειάζονται επιδόματα, Κέντρα Ημέρας, Προγράμματα Φροντίδας στο σπίτι, Ιδρύματα μακροχρόνιας παραμονής. Τα προβλήματα θα γίνουν ακόμη πιο πιεστικά στο μέλλον με την αύξηση του αριθμού των ασθενών.

Οι Εταιρείες Alzheimer στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, κινητοποιούνται και καλούν τους πολίτες να βοηθήσουν, με τη συλλογή υπογραφών.

Υπογράψτε την Ελληνική Πρωτοβουλία Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ, ώστε να ξεκινήσει η εκπόνηση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Ανοια, εδώ:

http://www.alzheimerathens.gr/​index.php?option=com_wrapper&v​iew=wrapper&Itemid=51


ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΩΡΑ!!





(Πηγή: health.in.gr)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου