Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ - ACUPUNCTURE


Ο Βελονισμός είναι μια παραδοσιακή Κινέζικη "ιατρική" τεχνική για να "ξεμπλοκάρεται" το Τσι 
(chi ή qi) με την διείσδυση βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος ώστε να εξισοροπηθούν οι αντίθετες δυνάμεις του γιν και του γιάν (yin-yang). Το Τσι είναι μια ενέργεια που υποθετικά περιβάλει όλα τα πράγματα. Πιστεύεται ότι ρέει μέσα στο σώμα πάνω σε 14 οδούς που ονομάζονται μεσημβρινοί. Όταν το γιν και το γιάν βρίσκονται σε αρμονία τότε το τσι κυλάει ελεύθερα και το άτομο είναι υγιές. Όταν το άτομο είναι άρρωστο ή τραυματισμένο , υπάρχει μια παρακώλυση του τσι σε εναν από τους μεσημβρινούς. Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική έχει ταυτοποιήσει γύρω στα 500 σημεία που πρέπει να μπουν οι βελόνες, για να προκαλέσουν συγκεκριμένα απότελέσματα.

Ο Βελονισμός εξασκείται στην Κίνα για περισσότερα από 4000 χρόνια. Σήμερα οι βελόνες συστρέφονται, ζεσταίνονται ή ακόμα διεγείρονται με ασθενή ηλεκτρικά ρεύματα, υπέρηχους ή φως συγκεκριμένου μήκους κύματος. 


Μια παραλλαγή του παραδοσιακού βελονισμού είναι η ωτοθεραπεία ή ωτοβελονισμός. Είναι μια μέθοδος διάγνωσης και θεραπείας βασισμένη πάνω στην ατεκμηρίωτη άποψη οτι το αυτί είναι ο χάρτης των οργάνων του σώματος.


Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική δεν βασίζεται σε γνώσεις της μοντέρνας φυσιολογίας, βιοχημείας, διατροφής, ανατομίας ή στους γνωστούς μηχανισμούς της ίασης. Ούτε βασίζεται στην γνώση της χημείας των κυττάρων, της κυκλοφορίας του αίματος,των νευρικών λειτουργιών ή στην ύπαρξη ορμονών και άλλων βιοχημικών ουσιών. Δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των μεσημβρινών που χρησιμοποιεί η παραδοσιακή κινεζική ιατρική και της θέσης των οργάνων και των νεύρων στο ανθρώπινο σώμα. 

Στις μέρες μας εκατομύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θεραπεύουν με το βελονισμό κατάθλιψη, αλλεργίες, άσθμα, αρθρίτιδα, προβλήματα με την κύστη και τα νεφρά, διάρροια, δυσκοιλιότητα, κρυολογήματα, βρογχίτιδες, ζαλάδες, κάπνισμα, κόπωση, γυναικολογικές διαταραχές, ημικρανίες, πονοκεφάλους, παράλυση,υπέρταση, ισχιαλγία, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, άγχος,εγκεφαλικά επεισόδια, τενοντίτιδες και προβλήματα στην όραση.

Πολλοί παραδοσιακοί γιατροί και νοσοκομεία προσφέρουν τον βελονισμό σαν "συμπληρωματική" θεραπεία. Η ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες(UCLA) έχει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα εκπαίδευσης πάνω στον βελονισμό για διπλωματούχους ιατρούς,στην Αμερική. Το 200-ωρών πρόγραμμα διδάσκει κοντά στους 600 ιατρούς το χρόνο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικού Βελονισμού γύρω στους 4000 Αμερικανούς ιατρούς έχουν εκπαιδευθεί στο βελονισμό.

Τον Μάρτιο του 1996, ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) της Αμερικής (ο αντίστοιχος ΕΟΦ) ταξινόμησε τις βελόνες του βελονισμού σαν ιατρικά εργαλεία για γενική χρήση από εκπαιδευμένους επαγγελματίες. Μέχρι τότε, οι βελόνες ήταν ταξινομημένες σαν ιατρικά εργαλεία Tάξης III, εννοώντας ότι η ασφάλεια και η χρησιμότητά τους ήταν τόσο αβέβαιη ώστε μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο από εγκεκριμένα ερευνητικά προγράμματα. 

Η εισχώρηση βελόνων στο ανθρώπινο σώμα έχει ευεργετικές ιδιότητες.Ο πιο συχνός ισχυρισμός επιτυχίας των υπέρμαχων του βελονισμού αφορά στον έλεγχο του πόνου. Μελέτες έχουν δείξει οτι πολλά από τα σημεία του βελονισμού είναι πιο πλούσια σε νευρικές απολήξεις απ' ότι το περιβάλλον δέρμα. Κάποιες έρευνες υποδηλώνουν οτι βάζοντας βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, επηρεάζεται το νευρικό σύστημα και διεγείρεται η παραγωγή φυσικών παυσίπονων ουσιών όπως οι ενδορφίνες και οι εγκεφαλίνες, και πυροδοτείται η απελευθέρωση συγκεκριμένων νευρικών ορμονών συμπεριλαμβανομένης και της σεροτονίνης. Μια άλλη θεωρία προτείνει οτι ο βελονισμός "μπλοκάρει" την μετάδοση των νευρικών ώσεων του πόνου από τα όργανα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.




Πηγή:  http://www.emoustakakis.gr/Belonismos.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου